Calcata – middeleeuws bergdorpje dichtbij Rome

Op ongeveer 40 km van Rome ligt het kleine en magische bergdorpje Calcata. In the middle of nowhere, tussen grote bossen, boerderijen en de rivier Treja bevindt zich deze middeleeuwse oase van rust. Verblijf je iets langer in Rome en ben je je medetoeristen even helemaal zat maar heb je wel zin om iets moois te bewonderen? Ga daar naar Calcata!

calcsource: http://www.comune.calcata.vt.it/

Wanneer je door de grote ingangspoort van het dorpje loopt, is het net of je een reis met een tijdmachine hebt gemaakt: je waant je ineens in een middeleeuws stadje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Kleine rotshuisjes die als het ware tegen elkaar zijn opgestapeld met schattige balkonnetjes en bloemetjes, een labyrint van gekronkelde steegjes en tunneltjes om van het ene naar het andere huisje toe te gaan, soms zó laag dat je moet bukken om erdoorheen te kunnen lopen, en katten, enorm veel katten.

Maar wat vooral zo mooi is aan Calcata is het uitzicht: een spectaculair panorama van de Valle del Treja, een bosrijk gebied waar de rivier Treja doorheen stroomt, en waar, volgens één van de bewoners, vroeger in de jaren ’70 psychedelische hippie feesten werden gehouden. En dát zijn de bewoners van dit dorp in een notendop: hippies; alternatieve creatievelingen die in die jaren met z’n allen naar Calcata zijn getrokken om hun studio’s te openen, naakt in het bos te dansen en hun kunsten te beoefenen. Dankzij hen bestaat het dorpje nog, want anders was dit burcht op bevel van de wet afgebroken omdat er sprake was van instortingsgevaar.

Tegenwoordig zijn er geen flowerpower feesten meer (tenminste niet in het openbaar ;)), maar wat je er wel vindt is rust en gezelligheid. De bewoners van Calcata zijn enorm vriendelijk en gaan graag met je in gesprek om je van alles te vertellen over de omgeving, de geschiedenis en de kunst. ’s Middags is het tamelijk rustig in Calcata, maar ’s avonds gaan alle winkels en galerijen open en begint de reuring. Slenter door de kleine straatjes, eet iets in de lieflijke restaurantjes en wil je wat van de natuur zien, ga dan met de enorme trap naar beneden en maak een wandeling door het prachtige gebied van de Valle del Treja.

 

treja

source: www.parcodeltreja.it

Moe geworden? Ga dan lekker op het balkon zitten van de Sala dei 201 thé, een knus cafeetje van een Belgische vrouw die heerlijke –maar dan ook echt héérlijke- zelfgemaakte taarten verkoopt in combinatie met haar eigen samengestelde theeën, ze heeft 201 smaken dus voor ieder wat wils. Geniet van het uitzicht en het lekkers en een uurtje later ben je weer helemaal opgepept en klaar om verder te gaan!

sala the

Dit kleine maar charmante dorpje is prachtig maar niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn of ouders met kinderwagens door de vele trappen en de onregelmatige ondergrond. Als je geluk hebt kan je voor de poorten van het stadje parkeren, maar wie dit niet heeft moet iets verder op een parkeerplaats parkeren in Calcata Nuova. Neem ook cash geld mee want in Calcata heeft de tijd echt stil gestaan en is het niet mogelijk om te pinnen!

Calcata is te bereiken met de bus, info vind je op www.cotralspa.it of met de auto. (Neem vanuit Rome de Grande Raccordo Anulare en dan de afslag 5 – S.S.2 Cassia V. Veientana, na een lange weg neem je de afslag naar Mazzano Romano en volg je de bordjes naar Calcata).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *