MATISSE: arabesque – Scuderie del Quirinale

Ik werk niet op het doek, maar op degene die het bekijkt”

Van 5 maart tot 21 juni 2015 is er in de Scuderie del Quirinale een tentoonstelling van Henri Matisse, met meer dan 90 stillevens, portretten, tekeningen en landschappen, geleend uit de collecties van onder andere Tate, MoMa, Pushkin, Centre Pompidou, Orangerie en de Hermitage.

matisse-ita

Aanvankelijk was de stijl van Matisse erg traditioneel, geïnspireerd door de traditionele meesters, maar na een reis naar Corsica raakte de kunstenaar in de ban van kleur en licht. Terug in Frankrijk raakte hij gepassioneerd door de werken van Van Gogh en Cézanne, met name hun gebruik van kleur boeiden hem. Rond 1900 begon Matisse met het creëren van doeken met enorm expressieve kleuren en Arabische invloeden na het zien van de islamitische collectie van het Louvre en de Exposition Universelle.

19-Henri-Matisse-I-pesci-rossi

Arabesque, dat is de titel van de prachtige tentoonstelling, geïnspireerd op de fascinatie van Matisse voor de oosterse kunsten: de arabesken, de kleuren, de abstractie en de oosterse vrouwen. Tien zalen vol werken van de meester van de kleur, waaronder Arums,iris et mimosas (1913), het portret van Yvonne Landsberg (1914) geïnspireerd op de Demoiselles d’Avignon, Zorah on the terrace (1912) en de Goudvissen, die alle in zekere zin terugroepen naar de levendigheid van de Oosterse wereld.18_Matisse_02186

De expositie is van 5 maart tot 21 juni 2015 te zien in de Scuderie del Quirinale in Via XXIV Maggio 16. Kaartjes kosten €12 per persoon. En de tentoonstelling is elke dag geopend van 10.00 tot 20.00 (op vrijdag en zaterdag tot 22.30).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *