RECEPT: Linguine alle vongole

Ah, spaghetti alle vongole, één van mijn favoriete gerechten. Ik proefde deze pasta voor de eerste keer toen ik mijn eerste vakantie op Sicilië doorbracht bij mijn ex-schoonouders en ik moet zeggen: ik was meteen verkocht!
Het geheim van deze pasta zit ‘m in de cremina, een romig sausje dat wordt gecreeërd door de pasta al roerend samen met het kookwater ‘af’ te koken in een koekenpan. Door het zetmeel, wat in de pasta en in het water zit, bindt het kookvocht zich met olie en het sap van de vongole waardoor deze heerlijke saus ontstaat. Vele chefs doen dit niet en proberen dit sausje te maken door meel toe te voegen om eenzelfde effect te creëren, maar vaak met niet het gewilde resultaat.

Ik deel hier met jullie het recept van mijn Siciliaanse nonna , zonder meel 😉

ingredienti

Ingrediënten voor 2 personen:

500 gram vongole

± 300 gram linguine/spaghetti (wat jij lekker vindt)
witte (droge) wijn

olijfolie

1 teen knoflook

gedroogde rode peper

zwarte peper
peterselie

basilicum

zout

pecorino

 

1 & 2. Laat eerst de vongole spurgare (het schoonmaken van de vongole) door deze in een kom met gezout water te laten rusten voor ongeveer een uurtje. Hierdoor zullen de vongole al het zand kwijtraken. Spoel ze daarna af met wat koud water zodat alle viezigheid definitief verwijderd is. Zet in de tussentijd een pan met water voor de pasta op het vuur.
Snijd de peterselie, de basilicum en de rode gedroogde peper in kleine stukjes.
12

 

3. Schenk wat royale scheuten olijfolie in een pan, laat deze wat warm worden (op medium vuur) en voeg hier de geperste (of snijdt de knoflook in tweeen, als je deze later eruit wilt halen) knoflook aan toe.

vongole3
4 & 5. Gooi na ongeveer een minuutje de gesneden kruiden en de rode peper erbij en blijf roeren. Zodra de knoflook goudgeel is voeg je de vongole toe en blus je deze af met een flinke scheut wijn (ongeveer een normaal waterglas). Doe een deksel op de pan en laat de vongole op het vuur totdat zij opengaan.

42
vongole5

 

6. Als alle schelpen geopend zijn, haal deze dan van het vuur. Haal eventueel enkele vongole uit hun schelp zodat je gasten later niet te veel hoeven te goochelen met de schalen. Giet het vocht van de vongole in een brede koekenpan.

6

7. Zout het kokende water (niet te veel!) en doe de pasta erin. Kijk goed hoeveel minuten de pasta nodig heeft om te koken want deze kooktijd moeten we zo meteen halveren (pasta met bijvoorbeeld een kooktijd van 10 minuten laten we dus maar 5 minuten in het water koken). Als de pasta bijna klaar is, dus na ± 5 minuten, mag de koekenpan met het vocht van de vongole op middelgroot vuur. Haal de pasta uit het water, doe het in de brede koekenpan maar bewaar het water van de pasta (!!).

7

8. Nu komt het belangrijkste deel, blijf de pasta doorroeren in het vocht en zodra er weinig vocht overblijft, voeg er dan een scheut van het kookwater aan toe. Zo proberen we de cremina (9) te creëren. Roer, roer, roer en roer nog eens. Proef af en toe of de pasta bijna al dente is. Is dat zo? Voeg dan meteen de vongole toe, deze moeten warm worden maar mogen niet te veel door blijven koken.

8

cremina

Schep de pasta op de borden en strooi er dan nog wat verse peterselie over.
Wil je het iets spannender? Gooi er dan nog wat pecorino over voor een interessante smaaksensatie.
Serveer met een heerlijk glas koele witte wijn.
IMG_0877

Buona appetito!

 

Heb je dit recept geprobeerd? Laat me dan weten hoe het geworden is!
Wat is jouw favoriete gerecht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *