Steve McCurry – Oltre lo sguardo

In theater 1 van Cinecittà zal van 18 april tot 20 september 2015 een expositie te zien zijn van zo’n 150 werken van de fotograaf Steve McCurry, bekend van de foto Afghan Girl, het Afghaanse meisje met haar doordringende groene ogen die in 1985 op de cover van de National Geographic prijkte.

Mostra-monza-Mccurry5

McCurry laat in zijn werken voornamelijk internationale conflicten zien door het oog van de inwoners en is sinds de Russische bezetting van Afghanistan fulltime fotograaf geworden. Dit is niet altijd even gemakkelijk geweest want met gevaar voor eigen leven verkleedde hij zich als bewoner van de getroffen oorlogsgebieden, maakte hij foto’s en smokkelde hij deze fotorolletjes mee over de grens. De fotograaf is enorm beroemd geworden met zijn foto’s van voornamelijk personen met sprekende ogen en heeft meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen.

peru-10027

Vanaf 18 april zal McCurry in Cinecittà te zien zijn met zijn tentoonstelling Oltre lo sguardo, losjes vertaald als “voorbij de blik”, en laat in de expositie de sporen en de verwoestingen zien die de oorlogen op de inwoners van oorlogsgebieden hebben achtergelaten, waarbij de blik in de ogen cruciaal is. Niet alleen het thema oorlog komt langs, ook armoede, cultuur en traditie komen aan bod. De werken worden erg mooi gepresenteerd, hangend, alsof zwevend in de lucht, elk met verschillende belichtingen waartussen je kan wandelen en een reis kunt maken door de wereld. Bereid je voor op een prachtige maar ook erg confronterende expositie waar je nog lang over na zult denken.

Theater 1 van Cinecittà bevindt zich in via Tuscolana 1055, deze bereik je gemakkelijk met de metro A, stop Cinecittà. Kaartjes kosten 12 euro en de tentoonstelling is elke dag, behalve dinsdag, geopend van 09.30 – 19.00.Mostra-monza-Mccurry7
Het is leuk om hierna ook even door Cinecittà te slenteren, dé filmstudio’s waar de meest bekende Italiaanse, maar ook Amerikaanse films zijn gemaakt als La Dolce Vita, Ben-Hur en Gangs of New York.

Welke tentoonstelling heeft jou erg geraakt?

2 comments

  • Sylvia van der Male

    Ik ben onlangs naar de tentoonstelling geweest “Oltre lo sguardo” van Steve McCurry in Cinecittà. Indrukwekkend. De foto’s doen je nadenken… Een bezoek waard voor wie van fotografie houdt en Rome.

    • Ja prachtig hè, Sylvia. Ik heb er ook zo van genoten! McCurry’s foto’s blijven daarnaast altijd actueel en confronterend door de keuze van zijn thema’s. Erg indrukwekkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *