Villa d’Este – Tivoli

Even buiten Rome ligt Tivoli, een toeristisch stadje dat in de Romeinse tijd erg geliefd was bij de rijke Romeinen omdat deze, door de ligging op een heuvel, koelte bood. Dit is vooral te zien aan de aanwezigheid van de vele ville als Villa Adriano en Villa Gregoriana. Vandaag zal ik het hebben over -de voor mij mooiste van ze allemaal-: Villa d’Este.

villadeste10

Het verhaal van Villa d’Este begint bij kardinaal Ippolito II d’Este. Kardinaal d’Este was een zoon van de hertog van Ferrara en een onwettige dochter van een paus. In 1550 besloot de net gekozen paus Giulio III om hem gouverneur van het stadje Tivoli te benoemen, als dank voor zijn hulp bij het behalen van het pausdom. Maar eenmaal aangekomen bij het klooster waar hij mocht gaan wonen, was Ippolito alles behalve tevreden met zijn nieuwe onderkomen. Kardinaal d’Este, gewend aan luxe, besloot daarom het klooster om te bouwen tot een enorme villa waarin hij zijn gasten kon ontvangen.

villadeste7

Architect Pirro Ligorio werkte hard samen met verschillende artiesten en ambachtslieden om de villa uiteindelijk klaar te hebben in 1572. Helaas kon Kardinaal d’Este er niet van genieten want hij sterft hetzelfde jaar. Hierna bleef de villa wel in bezit van de familie en werd er veel werk verricht. Rond 1660 werkte zelfs Gianlorenzo Bernini mee, hij creëerde de Fontana del Bicchierone.

villadeste1

Op een gegeven moment komt de villa in de handen van het Huis van Habsburg welke geen aandacht meer schenkt aan de villa en deze komt te vervallen. Gelukkig wordt Villa d’Este na de Eerste Wereldoorlog overgedragen aan de Italiaanse staat, die begint met het restauratiewerk en opent ook de deuren naar het publiek. Tegenwoordig staat de villa op de wereld Unesco-lijst en worden de tuinen vaak gebruikt als decor voor films.

villadeste2

Het landhuis zelf is prachtig, je vindt er tientallen zalen vol met fresco’s en prachtige uitzichten. Een waar genot voor het oog, maar wat de Villa d’Este eigenlijk zo bijzonder maakt, is de tuin. Als je door de ramen van de villa kijkt, zie je het meteen al: meters en meters aan tuinen (om precies te zijn 35.000m2) waarin zo’n 50 fonteinen te bewonderen zijn. De tuin is aangelegd op verschillende niveaus, waardoor je beetje bij beetje steeds meer ontdekt van zijn wonderen. Prachtige bloemen, bomen, fonteinen en mozaïeken, een paradijs op aarde.

villadeste4

Indrukwekkend is dat vroeger alle fonteinen in Villa d’Este niet op een mechanisch systeem werkten, maar op de natuurlijke druk van het water dat uit de rivier de Aniene stroomde. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar desalniettemin blijven ze spectaculair.

In de zomer kan je op vrijdag en zaterdag avond ook genieten van Villa d’Este. Alle fonteinen zijn dan verlicht en de atmosfeer is dan werkelijk magisch. Een echte aanrader!

centof

Villa d’Este is elke dag geopend van 08.30 tot zonsondergang en kost 8,-. Elke eerste zondag van de maand is de entree gratis. Meer info vind je op http://www.villadestetivoli.info/.
Het is aan te raden om rond april/mei/juni te gaan wanneer alle planten en bomen in bloei zijn.

Villa d’Este
Piazza Trento, 5
00019 Tivoli

Foto’s door Jan Veldsink en Gaby Verheyen

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *